8 fördelar med att cykla

Att välja cykeln framför bilen kan låta som en självklarhet för en del, men allt för många tycker att det är så mycket enklare att sätta sig bakom ratten och istället ta bilen till jobbet, fritidsaktiviteterna eller affären.

Varför välja cykeln framom bilen?

Att välja cykeln framför bilen kan låta som en självklarhet för en del, men allt för många tycker att det är så mycket enklare att sätta sig bakom ratten och istället ta bilen till jobbet, fritidsaktiviteterna eller affären. Här följer åtta tungt vägande argument till varför du ska välja cykeln istället för andra alternativ nästa gång du trampa från Stinsen till Väsjön.

1. Cykeln drivs med överflödigt fett istället för dyr bensin

Även en extremt slimmad elitidrottare bär på tillräckligt mycket fett att energin i det skulle räcka för att cykla närmare 300 mil – det är i runda slängar lika många varv runt Väsjön. Är du mer normalbyggd kan du dubbla den sträckan. Vad det skulle kosta att köra samma sträcka med bil blir mer än vad en riktigt bra cykel kostar. Den mer vältrimmade kroppen får du på köpet.

2. Sluta leta parkeringsplats och slipp P-avgifter

Att hitta en liten tom plats för att parkera cykeln precis utanför butiken, jobbet eller Edsbacka slott är ytterst sällan något problem. Dessutom är det gratis.

3. Spara pengar åt staten

”Det är tufft att betala skatt”, uttalade en gång en känd minister. Men även utan att öka på skattsedeln kan du faktiskt bidra till statskassan genom att välja cykeln istället för bilen, eller skattesubventionerad buss eller tåg. En norsk undersökning visade att varje cyklad kilometer innebar en besparing för staten på 14,80 kronor. Motsvarande siffra för en körd bilkilometer är en förlust på 5,90 kronor. Samhället sparar alltså över 20 kronor om du väljer cykeln istället för bilen. Per kilometer.

4. Lev längre så du hinner uppleva mer

Det finns nästan obegränsat med undersökningar som bevisar att daglig motion är hälsosamt. Risken för diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, Alzheimers och så vidare minskar om du väljer cykeln istället för bilen eller bussen. Ett längre och friskare liv innebär att du hinner se och uppleva mer från cykelsadeln och du hinner motionera ännu mer och bli ännu äldre…

5. Inga oljud

I ett lugnt bostadsområde är varje extra oljud ett störningsmoment. En cykel glider i princip fram ljudlöst genom naturen. Det enda som hörs är det dova ljudet från kedjan och de hårdpumpade däcken mot asfalten, och det är ju lika ljuv musik som fågelkvittret som du hör under tiden.

6. Cykling förbättrar ditt sexliv

Det finns flera studier som påvisar att motion förbättrat sexlivet. En studie från universitetet i Texas visade att de som först cyklade i 20 minuter blev 169 procent mer upphetsade jämfört med de som inte cyklat. En annan studie gjord på över 600 personer visade att män i medelåldern som fortsätter att träna signifikant minskade risken för impotens. Att sedan tränade dels upplever en högre grad av sexuell tillfredställelse och orkar hålla igång längre ser vi bara som en ren bonus.

7. Ingen risk att fastna i bilköer

När du cyklar är risken att fastna i köer minimal. Med en bra cykelkarta över Stockholm eller en reseplanerare hittar du enkelt snabbaste vägen hem till cykelgaraget i din barre i Väsjön.

8. Färre döda djur

Betydligt färre djur blir påkörda av cyklister än bilister. Det innebär att ju fler som cyklar ju fler djur kommer överleva. Det gillar inte bara djurrättsaktivisterna utan även din grannes dotter som älskar både sin lilla katt och att se rådjuren hoppa iväg när hon är ute och går Väsjöpromenaden.

 

Text: Daniel Evaldsson