Museum och sevärdheter nära Väsjön

På den här sidan har vi samlat ihop tips och idéer för dig som vill se och uppleva museum och sevärdheter nära Väsjön. Allt från den äldsta skolan i Sollentuna till fornlämningar från 1000-talet.

Museum och sevärdheter nära Väsjön

Klasro skolmuseum

Klasroskolan stod färdig 1804, fram till 1871 var det Sollentunas enda skola, det är alltså det äldsta skolhuset i Sollentuna. 1885 skänktes den redan då gamla skolan till Sollentuna kommun. Skolsalen stod sedan klar som museum år 1964. Skolsalen visar idag hur en lancasterskola kunde se ut på omkring 1840 – talet medan bostadsdelen som även blivit museum, har inretts för att spegla tiden fram till år 1880.

Det finns en hel del gammalt kvar, gammalt kök med öppen spis, kammare, finrummet och skolsalen. Barnen kan uppleva en gammaldags skoldag och de kan även prova på att skriva i sandbänken där barn förr övade på sin handstil. Det finns även utklädningskläder för både barn och vuxna att låna.

Museet är öppet sista söndagen i månaden kl 13-15 under terminerna. Det är då rundvandring och berättelse om skolans historia och personer med anknytning till platsen sker runt kl 13.30. Det är även fritt inträde!

Läs mer om museet och kolla gärna på filmen innan besöket: https://www.sollentuna.se/uppleva–gora/konst-kultur-och-sevardheter/kulturhistoria-kulturarv/Klasro-skolmuseum/

Stallbacken – ett historiskt museum

Stallbacken är ett av de mest populära museerna i Sollentuna, i den gamla ladugården kan du ta del av konstutställningar och flera olika kulturprogram så som tex författarföredrag, kungliga musikhögskolans lunchmusik och mer. De har en vacker konsthall där de kan visa två parallella utställningar samtidigt.

Det finns även en skaparverkstad, för barn från 4 år. Där kan de skapa fritt tillsammans med sina vuxna, man kan göra allt från att måla, bygga, jobba med papper, pärlor och massa annat spännande. Fantasin är de ända som sätter sina gränser!

Torsdagar kl 13 varje vecka, har de ett lunchprogram med bland annat musik, föredrag och författarbesök. Ordinarie öppettider för stallbacken är lördagar och söndagar kl 11 – 16.

Vill man boka kostnadsfria visningar för förskola och fritids så ska de kontaktas på mejl. För att ta del av mer info samt deras evenemangskalender, boka plats och anmäla sig – gå in på denna länk: https://www.sollentuna.se/uweb/edsvik/stallbacken-kultur/

Jarlabanke Runsten

Människor har bott, odlat marken och arbetat med handel i Sollentuna i mer än 3500 år, så här finns över 2000 fornlämningar, en av dessa är denna runsten. Denna värdefulla runsten har inskrifter från 1000-talet, Jarlabanke var en storbonde i Täby i mitten på 1000-talet. Det finns en vandringsled vid namn skogsstigen, som passerar förbi Jarlabankestenen. Där ligger även ett ute-gym jämns med ett av motionsspåren, där de är skyltat in till Jarlabankestenen.

Fler ståtliga och vackra runstenar daterade till 1000-talet finns både vid Kummelby kyrka och även nära sjön Snuggan, inne i skogen. Det finns även fler runstenar i Edsbergsparken och intill Sollentuna kyrka.

Läs mer på denna länk för information om fornminnen och runstenar: https://www.sollentuna.se/uppleva–gora/konst-kultur-och-sevardheter/kulturhistoria-kulturarv/fornminnen/

Vill du uppleva mer i och i närheten av Väsjön? Besök sidan Upplev Väsjön där vi samlar alla tips på aktiviteter.