Utförslöpning för bra kondis
När man pratar om backlöpning så tänker de flesta på intervaller i uppförsbacke. Det är den typ av träning man associerar med mjölksyra, maxpuls, blodsmak och obligatoriska kräkkänslor.
Snabbaste genvägen till bra kondis
När man pratar om backlöpning så tänker de flesta på intervaller i uppförsbacke. Det är den typ av träning man associerar med mjölksyra, maxpuls, blodsmak och obligatoriska kräkkänslor. Men så här behöver det verkligen inte vara. I alla fall inte om man vänder på begreppen och springer sina intervaller nedför istället.
Bästa backen i stockholmsområdet?
Ellen sprang för en tid sedan ett av de tuffaste ultratrail-loppen i världen: UTMB. 17 mil och mer än 10 000 höjdmeter med start och mål i Chamonix i de franska alperna. Loppet tog nästan 46 timmar och hur gör man då för att träna inför en sådan utmaning när man bor långt ifrån allt vad fjäll och höga berg heter? Jo, man springer en herrans massa timmar i Väsjöbacken — stockholmsområdets bästa skidbacke för löpning!
Väsjöbacken är perfekt för mängdträning i backe, men för att orka springa upp och ner i en skidbacke på 75 höjdmeter i timmar så räcker det inte med att bli belönad med fantastisk utsikt när man kommer upp på toppen. Man kan behöva lura sig själv lite.
Ta den enkla (och snabba!) vägen
Alla människor är mer eller mindre lata av naturen och det är fruktansvärt jobbigt att träna backlöpning, särskilt om man tar i ordentligt när man springer uppför. Men om man testar att istället göra tvärtom? Då borde det ju kännas lättare!
Att fokusera på utförslöpningen är kanske det allra smartaste knepet till bra kondition. Är du sugen på att prova och utvärdera själv så börja med att först ta dig uppför backen, men kom ihåg att ta det precis hur lugnt som helst. Vi rekommenderar grusvägen upp mot toppen som har lägst lutning. Gå gärna. Sen när du är uppe och har andats en stund och tagit in utsikten är det dags att släppa på och springa fort utför, för nu är farten gratis! Inget jobbigt kämpande mer!
Belöna dig själv
Njut av fartvinden nedför, känn hur stark och snygg du är när det skvätter grus om fötterna och vänd sen om uppför igen, men ta det nu precis lika lugnt som förra gången. Man kan med fördel ta en fikapaus i backen på väg upp som belöning (antingen bär man med sig kaffe och nåt gott i en liten ryggsäck eller så placerar man strategiskt ut godsakerna i förväg).
Här handlar det alltså om att lura sig själv lite. Själva knepet består i att hur långsamt man än går uppför en brant backe så kan man inte undvika att öka på konditionen. Hjärtat måste alltid jobba extra för att flytta kroppen 70-80 höjdmeter upp i luften, oavsett vilket tempo du håller.
Tillhör man det där släktet som bara måste ta i även uppför så kan man såklart göra det också. Men oftast är det faktiskt helt onödigt. Uppför backen är alla långsamma — det är bara att testa att springa så fort som möjligt uppför, vi lovar att du kommer känna dig som om backen aldrig tar slut hur mycket du än tar i! Att vara bra på att springa fort nedför en backe är däremot något man kan tjäna mycket tid på.
Passa på när det är snöfritt i Väsjöbacken
Just Väsjöbacken bjuder under den snöfria delen av året på fantastiska möjligheter att jobba på att förbättra både kondition, styrka och utförslöpningsteknik. Man har gott om plats att springa upp och ned för backarna, det är lagom många mountainbike-åkare i backen så man känner sig aldrig ensam men man behöver heller inte vara rädd för att krocka.
Har man barn som behöver underhållas medan mamma eller pappa tränar i backen så kan man antingen låta dem spela fotboll på någon av de fina konstgräsplanerna vid Edsbergs sportfält (kolla bara så att det är ledigt!) eller så kan man skicka dem på Pokémon-jakt. Eller varför inte fråga någon av de boulespelande pensionärerna om de vill ha sällskap av några ungdomar?
De 5 bästa tipsen för utförslöparwannabes
1. Ta korta steg och snabba steg! Ladda gärna ner en metronom-app till mobilen och ställ in den på 180-frekvens och försök springa med 180 fotisättningar per minut.
2. Var mjuk och avslappnad i kroppen. Tänk att du dansar dig nedför.
3. Använd armarna för balans! Testa vad som fungerar bäst för dig, att hålla ut armarna, att veva som en väderkvarn eller kanske hålla dem strategiskt framför dig för att vara beredd på att dämpa ett fall.
4. Börjar det gå för fort kan du antingen springa lite i zick-zack eller luta dig lite bakåt för att bromsa (gärna med låg tyngdpunkt).
5. Se på det som en lek och försök att inte vara rädd. Det värsta som kan hända är att man ramlar.
Glöm inte att läsa om deras tidigare äventyr i Väsjön.
Text och bild: Johnny och Ellen, ultralöpare från Pace on Earth.