Besök Väsjön

För familjer som uppskattar ett aktivt sport- och friluftsliv nära staden är Väsjön med sitt läge och sina omgivningar en drömplats

Väsjön bjuder på upplevelser för hela familjen

Väsjöbacken

Väsjöbacken är norra Stockholms största alpina anläggning med fem nedfarter och sju liftar. Backen brukar öppna vid jul eller nyår och hålla öppet långt in på våren.
Här finns flera nedfarter och en barnbacke samt en funpark med räcken och halfpipe för trick på snowboard och skidor. En särskild lift finns för denna del av anläggningen. För att minska trycket på liftarna har Väsjöbacken kompletterats med en ny bygellift med större kapacitet. Det behövs tio dygn med 5 minusgrader eller kallare för att färdigställa Väsjöbacken.

Information om öppettider hittar du på Väsjöbackens hemsida.

Naturreservaten

I direkt anslutning till Väsjön ligger två naturreservat, tillsammans lika stora som Nackareservatet.

Var för sig har de helt olika karaktärer som tillsammans ger möjligheter till både längre utflykter, kortare promenader eller andra aktiviteter och äventyr.

I Rösjöns naturreservat finns skogar, sjöar och öppen mark. Profilen på naturreservatet är öppen med lättillgängliga stigar och ca 12 km motionsspår för vandring, motion och skidåkning. Vandringsleden Rösjön runt är 6 km. Området ansluter direkt till Edsbergs sportfält, Väsjöbacken och Rösjöns camping med friluftsbad.

Törnskogen är Sollentunas vildmark och ett omtyckt strövområde där känslan finns kvar av att kunna gå vilse. Inom reservatet finns ett stort antal stigar. Bland annat har Naturskyddsföreningen märkt ut några intressanta leder.

Sportfältet

I direkt anslutning till Väsjön ligger Edsbergs Sportfält som länge varit en samlingsplats för idrotten, men också entré till naturen för alla som bor i Sollentuna och kringliggande områden.
På framtidens Sportfältet blir de gröna ytorna ännu större.

I den östra delen av Sportfältet koncentreras den organiserade idrottens nya anläggningar. Här skapas också en ny tydlig entré ut till spårområdena i Rösjöns naturreservat.
Det som är aktuellt är i första hand fler fotbollsplaner, tennisbanor och gym. För både den organiserade idrotten och enskilda motionärer planeras här också Idrottens hus med nya lokaler med utrymme för ombyte, möten och kansliverksamheter.

Väsjön naturreservat

Föreningar

Väsjön med Väsjöbacken, Edsbergs sportfältet, Rösjöns och Törnskogens naturreservat är sedan länge platsen för många människors idrotts- och friluftsliv. Här har också många föreningar redan sin hemvist, de flesta med naturen som en viktig del av sin arena.

Sollentuna FK
Sollentuna Slalomklubb
Sollentuna backhopparklubb
Sollentuna Kraftsportklubb
Sollentuna Tennisklubb
Attunda OK
Turebergs IF
Turebergs Fridrottsklubb
Södersättra Koloniförening

Roslagsleden

Alldeles intill Väsjön passerar Roslagsleden som är en del av Europavandringsleden E6 som sträcker sig från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland via Sverige.

Roslagsleden är indelad i 11 etapper och erbjuder totalt 19 mils vandring genom orörda skogar med klara sjöar, i levande landsbygd, på historiska platser, i skyddad natur och längs en kust som bjuder på klippor, klappersten och sand vid ett oändligt vackert hav.

Roslagsleden börjar i Danderyd och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje.